Faranani

Faranani gaat over het leven van Community Healthcare Workers in de regio Venda (Zuid-Afrika) CHW’ers zijn hulpverleners die op vrijwillige basis in hun eigen community bewoners helpen bij de eerste praktische en medische behoeften. Het VLIRUOS project Supporting Community Health Workers through Interprofessional Learning van de VIVES-hogeschool helpt die CHW’ers bij het ontwikkelen van strategieën. Dit onderzoeksproject lag aan de grondslag van dit project en ze zochten een vorm om dit onderzoek op een visuele manier naar buiten te brengen.

Visual Pieces is hierin benaderd Via LUCA School of Arts om dit te produceren en regisseren. Samen met DoP Brecht Ceuppens ben ik (Bram Ekkel) naar Zuid-Afrika afgereisd samen met onderzoeksleider Tony Claeys en twee andere onderzoekers in dit project. We zijn door de partnerorganisatie in Venda, The University of Venda, de communities ingegaan om daar met eigen ogen te zien hoe de situatie van de CHW is en waar ze op dit moment nood en hulp bij nodig hebben. Wat je vooral ziet is dat samenwerking tussen zorgprofessies soms nog een beetje stroef loopt, waardoor dit niet zo efficiënt mogelijk wordt gedaan. Daarnaast zijn vooral voldoende logistieke capaciteit, snelle infrastructuur en de educatieve basis er niet om de CHW voldoende te kunnen helpen bij hun werk. Dit project moest dus deze educatieve basis sterk aanpakken waarbij samenwerking en Interprofessional Learning de sleutels zijn.

In de film hebben we een balans gezocht naar een situatiebeschrijving van de regio en de CHW, dit project en de versterking van de samenwerkingen tussen zorgprofessies maar ook juist de persoon achter ‘het uniform’ te laten zien. Wat maakt dat een inwoner uit een community vrijwillig CHW’er wordt of een student aan de universiteit verpleegkunde gaat studeren. Deze vragen komen terug in de film.

Meer info over het VIVES-project.

Crew:

Regie: Bram Ekkel
Camera: Brecht Ceuppens
Geluid & montage: Bram Ekkel
Productie: Visual Pieces
Kleurbewerking: Rico Derks
Muziek: Stan Spronken
Audio mixage: Rico Derks
Coördinatie LUCA School of Arts: Griet Vanhemel

 

Category:
Release Date:
Release:

Mei 2023

Regisseur:

Bram Ekkel

Naar een idee van:

Tony Claeys

In samenwerking met:

LUCA School of Arts & VIVES Hogeschool

Met financiële steun van:

VLIRUOS, LUCA breakout & Associatie KU Leuven